Alapvető alaplapi útmutató és egyszerű magyarázat

mDQQDLi

A számítógépházak sokféle méretben és stílusban kaphatók, az alapdobozból, amelyet online megrendelhet, a Kevin nagybátyja egyedi méretű mellszobráig, amelybe beleütheti az áramszolgáltatót és bepattinthatja a kártyákat.

Függetlenül attól, hogy a tok milyen formája felé fordul, mérföldkő kulcsfontosságú annak megértése, hogy az alaplap milyen formai eleme lehet kompatibilis vele, valamint az előnyökkel és hátrányokkal együtt. Függetlenül attól, hogy új számítógépet épít, vagy egyértelműen korszerűsíti a megbízhatót, az alaplap alakja fontos eleme a rejtvénynek.

 

Mi az a Form Factor?

Egy méret. Az alaktényező egy szabványosított hosszúság, amelyen minden alaplap feliratozható. Ahhoz, hogy például mikro ATX alaplapnak lehessen tekinteni, annak azonos hosszúságúnak, azonos rögzítési csavarhelyekkel és bizonyos portok egyenlő elhelyezésével kell rendelkeznie, mint minden különböző mikro ATX alaplapnak (néhány kivételtől eltekintve). Ez lehetővé teszi a különböző gyártók alaplapjainak és tokjainak jelentős kompatibilitását. Ezenkívül egy adott űrlap alaplapja illeszkedhet néhány nagy alapelem példányba a rögzítőcsavarok helyének konzisztenciája miatt, de fordítva nem mindig valós. Bármilyen lenyűgöző is lehet, az Extended ATX alaplap már nem fér bele a mikro ATX tokba!

Különböző alakú elemek illeszkednek a PC -k exkluzív stílusaihoz: a nagy alaplapok erősebbek és nagyobb funkciókkal rendelkeznek, de általában magasabb töltöttségi szintet igényelnek, és folyamatosan nagyobb tokokat igényelnek. A kisebb formaelemek csendes, kompakt számítógépeket hozhatnak létre, de néhány áldozattal a teljesítmény és a kompatibilitás kifejezésével.

Vegyük alaposabban szemügyre a piacon elérhető legnagyobb híres alaplap-alakú elemek áldásait és hátrányait! Kezdje a maximális, nem szokatlan festményekkel, és egészen a ritkább típusokig terjedő festményekig, sorolja fel a specifikációkat, valamint néhány előnyt és hátrányt, ahogy haladunk.

 

Gyakori formai tényezők

mDQQDLi

ATX

ATX 249x300 1

Az alapvető formakérdés annak köszönhető, hogy az Intel 1995 -ös megjelenésével az ATX szabványos formája a globális számítástechnika kenyere. A legtöbb előállított alaplap ismert ATX méretű, és a tartásukhoz készített középső torony példányok (még) nem rövid időn belül. Ezek az alaplapok viszonylag masszívak, 305 milliméter magasak és 244 milliméter szélesek; Körülbelül egy hüvelykkel szélesebb és magasabb, mint egy normál nyomtatópapír. Kivételes stabilitást kínálnak a képesség és az ár között, amely megfelel (vagy rendszeresen meghaladja) az átlagos vásárló kívánságait. Ezek az alaplapok az ATX-től és a középső toronytól eltérő tokban is működőképesek lesznek, de megfelelően nagy méretű EATX vagy teljes torony példányokká is, csak 12 x 9,6 extra területtel

Átlagos CPU foglalatok: 1
Átlagos RAM bővítőhely: négy
Max PCI bővítőhelyek: 7
Átlagos SATA portok: 6-12
Kompatibilis példányok: Közép-torony (ATX), Teljes torony (EATX)

Előnyök:
Nagyon közhely, hatalmas piaci választék
Rengeteg RAM és PCI bővítőhely
Jó arány-teljesítmény arány

Hátrányok:
A modern lapkakészletek és képességek luxusok lehetnek
A leghatékonyabb, egészséges középső torony vagy nagyobb példányok

Ítélet:
A szabványos ATX alaplapokat általában azoknak ajánlják, akik játékkomputert vagy normál munkahelyi számítógépet szeretnének. A hatalmas PCI -bővítőhelyek széles választéka lehetővé teszi számos képkártya, hangkártya és különböző hardverek beállítását (az adott alaplap bővítőhelyekre támaszkodva). A négy RAM -bővítőhely jelentős visszaemlékezési kapacitást tesz lehetővé, ez a legjobb a stresszes számítástechnikai eszközökkel kapcsolatos tevékenységekhez vagy a játékokhoz, miközben más videokijelző -egységeknél más feladatok is nyitva vannak. Ennek az alapelemnek a meglehetősen nagy hossza azt jelenti, hogy általában nem használhatja a középső toronynál kisebb tokot, ami szintén okozhat vagy nem okozhat problémákat az építményben.

 

Micro ATX

microATX 300x289 1

A Micro ATX alakja lényegében egy széles körben elterjedt ATX alaplap, amelyet téglalap alakúra rövidítenek le, és 3 PCI bővítőhely elvesztésével jár. Ez a forma szempont kompatibilis az ATX tokokkal és az energiaanyagokkal, és gyakran ugyanazokat a lapkakészleteket használja, mint a teljes méretű testvéreik. Ezek a gömbölyű alaplapok a kiterjedt mellett 9,6 magasak, és a pénzügyek első osztályú opciói, mivel alacsonyabb PCI -bővítőhelyeik és viszonylag gyengébb túlhajtási teljesítményük néhány fokkal lejjebb juttatja az árat. Költségüket növeli sokoldalúságuk: a mikro ATX mini tornyokhoz hasonlóan a mikro ATX alaplapok bármilyen közepes vagy komplett toronyházba illeszkedhetnek, amelyek támogatják az egyéb ATX alakú elemeket, ha a kihasználatlan területet 9,6 x kilenc,6

Átlagos CPU foglalatok: 1
Átlagos RAM bővítőhelyek: 4
Max PCI bővítőhelyek: 4
Átlagos SATA portok: négy-8
Kompatibilis példányok: Micro-ATX, középső torony (ATX), teljes torony (EATX)

Előnyök:
A legkisebb példányokon kívül mindenhez illeszkedik
Olcsóbb, mint a különböző híres alapelemek

Hátrányok:
Kevesebb PCI bővítőhely, mint az előnyben részesített ATX
Gyakran használjon gyengébb VRM -eket, ami akadályozza az overlockolást

Ítélet:
A Micro ATX alakú dolgot azoknak lehet javasolni, akik olyan funkciókat keresnek, mint a divatos ATX a pénzügyekben. Az ilyen formájú alaplapok általában megegyeznek a CPU és RAM bővítőhelyek számával, mint egy normál ATX kártya, de alacsonyabb ütemben. Míg a legtöbb PCI bővítőhely kevesebb, összehasonlítva, a négy továbbra is sok marad azoknak a maximális ügyfeleknek, akik játék PC -t próbálnak létrehozni. A csökkentett túlhajtási potenciál azonban azt jelenti, hogy lehet, hogy most már nem tudja az alaplapokat olyan teljesítményre tolni, mint az ismert ATX vagy EATX esetén.

 

Mini-ITX

Eredetileg kompakt alaplapként készült, amely elhagyja a hűtő fanatikusok igényét (általában nem hiteles), a mini-ITX a legkisebb formai probléma, amelyet PC-k építéséhez ajánlunk. Az ITX megnevezés ellenére a mini-ITX alaplapok általában kompatibilisek minden méretű ATX példánnyal, beleértve a mikro-ATX-t, a középső tornyot és a teljes tornyot. Ezek az apró, téglalap alakú fórumok egyszerűen hosszabbak, mint 6 hosszúak mindkét szempontból, egy rendkívül kicsi tábla, amely ideális kis helyigényű számítógépekhez, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek a megjelenésre, a hely teljesítményére vagy a hordozhatóságra, mint a nyers áramra. Ha egyetlen PCI és RAM bővítőhelyet használ, gondosan kiválasztott, zöld hardver elengedhetetlen, ha 6,7 x 6,7

Átlagos CPU foglalatok: 1
Átlagos RAM bővítőhelyek: 2
Max PCI bővítőhelyek: 1
Átlagos SATA portok: 2-6
Kompatibilis példányok: Mini-ITX, Mini tower (Micro-ATX), Mid-tower (ATX), full tower (EATX)
Előnyök:
Lenyűgözően kicsi és nehézségek nélkül szállítható
Általában maximális kompatibilitás minden típusú alaplappal
Hátrányok:
Csak két RAM bővítőhely és egy nőtlen PCI bővítőhely
Az ára egy jól ismert ATX alaplap
Aggodalmasnak tűnik, és egyedül helyezkedik el egy közepes vagy teljes toronyházban
Ítélet:
A Mini-ITX egy hiánypótló forma, amely feláldozza a teljesítményt az ultrakompakt elrendezésért. Ezeket az alaplapokat általában azok a szerelmesek használják, akik a területet a fenti módon alakítják. Bár kétségkívül stílusos és minimalista, ezt az alakformát nehéz lehet használni költségvetés mellett. Gyakran töltik a divatos ATX alaplap mellett, függetlenül attól, hogy sokkal kevesebb hardverhely van. Ha játék PC -t épít, az egyetlen PCI foglalatot a fényképkártya számára kell fenntartani, és ilyen nehéz esetekben a nehézkes kártya akadályozhatja a légáramlást. Két RAM-bővítőhely is megnehezítheti a játékot vagy a többfeladatos munkát meredek árú, nagy kapacitású RAM-mal. Ennek ellenére ez az alakzat látványos, egyszerű PC -ket vagy meglehetősen hordozható lószerszámokat hozhat létre, ha felfedezi a megfelelő tokot, és nem gondolja meg az építési problémát.

Extended ATX

Rendkívül erős, rendkívül költséges, rendkívül kivételes! A kiterjesztett ATX alaktényező az ügyfél teljesítményének csúcsán van. Az azonos felső, mint egy általános ATX kártya, de jóval szélesebb. Ez a forma nyolc általános PCI -bővítőhelyen, legfeljebb nyolc memória RAM -on és rendszeresen iker CPU -n segíthet hirtelen. A legjobb eset, amelybe az ATX kiterjeszthető, egy komplett toronyház, nyolc, 12 x 13 nagyítással

Átlagos CPU foglalatok: 1-2
Átlagos RAM bővítőhely: nyolc
Max PCI bővítőhely: nyolc
Átlagos SATA portok: 6-16
Kompatibilis példányok: Teljes torony (EATX)
Előnyök:
Páratlan teljesítmény és teljesítmény
Egyes modellek támogatják a CPU -kat. Igen, jelenleg teljes CPU -k!
Hátrányok:
Többszörös díja egy népszerű ATX alaplapnak
Viszonylag kevés divat közül lehet választani
A leghatékonyabb mérkőzés egy teljes toronyházban
Ítélet:
A piacon kapható néhány EATX alaplap a leggazdagabb játékszámítógépek és a legkomolyabb számítógépes konstrukciók számára van fenntartva, és túlzott díjat számítanak fel a hírnevéért. Ezeket az alaplapokat teljes mértékben azoknak ajánljuk, akik kereskedelmi vállalkozással rendelkeznek, vagy viselnek készpénzt; Ennek az alaktényezőnek a megfelelő használatához szüksége lesz (legalább egy) magas szintű CPU-ra, nyolc pendrive RAM-ra és (legalább egy) csúcsminőségű képkártyára. A mai hardverköltségek idején egy ilyen fontosságú PC -nek könnyen tízmilliárd zöld áron kell áraznia. Nos, talán mégsem üríti ki a pénztárcáját!

Következtetés
Itt van: négy alaktényező közül választhat a következő számítógép együttes elhelyezésekor. Bár több tucat további formai tényező érhető el, minden bizonnyal ezeket fogja látni a leggyakrabban a vadonban. Nem a leghatékonyabbak, és jellemzően jól illeszkednek az egyenlő példányokhoz, mivel mindegyik különböző (a terület megengedi), ugyanakkor a piacon lévő különböző komponensekkel is.

Akár érdekel egy apró mini-ITX, akár hatalmas ATX, reméljük, hogy ez az útmutató egy kicsit megnehezítette a választási eljárást. Az alábbi visszajelzésben ismerjük fel, hogy melyik formát választja, és miért!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 
 
 

Captcha loading...

Sütiket használunk, hogy javítsuk weboldalunkon a felhasználói élményt. A webhely böngészésével elfogadja a cookie -k használatát.
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping